αντιστρέφοντας την εικόνα της πραγματικότητας


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
May 20, 2016, 12:28 pm
Filed under: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 21/5 θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο η σύνοδος πρυτάνεων όπου θα παρευρεθούν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομίας. Καθώς και οι πρυτάνεις του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τη συνάντηση αυτή δε θα λείπει φυσικά και η αναπληρώτρια υπουργός παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Γιατί τέτοια πρεμούρα να συναντηθούν όλοι αυτοί;

Από την αρχή της χρονιάς συζητιέται ο περίφημος «εθνικός διάλογος  για την παιδεία».Ο ίδιος ο υπουργός δεν σταματά να μιλά για αυτή την «ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση» που στόχο έχει την «αξιοπιστία της δημόσιας εκπαίδευσης», την «δημοκρατική, συνεργατική λειτουργία του σχολείου» και εν τέλει μέχρι και την «αντιμετώπιση της κρίσης». Αλλά εν τέλει αυτός ο δήθεν διάλογος δεν είναι παρά μόνο μία συνάντηση αυτών που ακολουθούν πολιτικές που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και βρίσκονται ενάντια στα συμφέροντα των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας. Έτσι ακόμη μια φορά έρχονται να περάσουν τα πιο αντιδραστικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα και να τσακίσουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα μας σε παιδεία, εργασία και ασφάλιση.. Δυστυχώς για τον υπουργό ο εθνικός διάλογος δεν έχει προχωρήσει με μεγάλη επιτυχία, αφού ήδη έχει μπλοκαριστεί στην Αθήνα από εκπαιδευτικούς και φοιτητικούς συλλόγους. Έτσι και τώρα παρόλο που αυτή η συνάντηση σχεδιάζεται να γίνει  λίγο πριν την  εξεταστική, να είναι σίγουροι ότι θα τους χαλάσουμε τα σχέδια, όπως και κάθε φορά άλλωστε( μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα νομοσχέδια Αρσένη-  Γιαννάκου- Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου ).

Τι είναι αυτά τα νέα μέτρα που έρχονται και πως μας επηρεάζουν;

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια μειώνεται όλο και περισσότερο, αφήνοντας έτσι ανοιχτές τις πόρτες για την είσοδο των επιχειρήσεων σ’ αυτά με μόνο στόχο την εκμετάλλευση των φοιτητών προς όφελος του κεφαλαίου. Σ’ αυτό έρχεται να προστεθούν και οι αλλαγές του προγράμματος σπουδών σε μια κατεύθυνση εξειδίκευσης και προετοιμασίας ενός μελλοντικού εργαζόμενου – άνεργου καθώς και η υποβάθμιση αλλά και το κλείσιμο σχολών που δεν έχουν να τους προσφέρουν καρπούς και κέρδη. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο χαρακτήρας  του δημοσίου και δωρεάν  πανεπιστημίου έχει καταργηθεί με αποκορύφωμα πρυτάνεις να μιλούν ακόμη και για δίδακτρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να συνεχίσει αυτή την πολιτική με σημαία την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία δημιουργώντας έτσι ένα πανεπιστήμιο για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Θέλουν να είμαστε ένα φθηνό εργατικό δυναμικό βουτηγμένο στην αμάθεια, που θα δουλεύει με άθλιες συνθήκες εργασίας  χωρίς μισθούς και χωρίς συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό να καταπατά ακόμα περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα και το δικαίωμα στην περίθαλψη και την υγεία.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος των πρυτάνεων ;

Μέσα στην όλη κατάσταση της διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί ¨τι φταίνε οι πρυτάνεις κ’ αυτοί «την δουλειά τους κάνουν». Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα όταν τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν επιλεχθεί με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της κυβέρνησης και κατά συνέπεια της ΕΕ. Αποτελούν ουσιαστικά εκτελεστικά όργανα της εκάστοτε εξουσίας και αποφασίζουν ενάντια στα συμφέροντα της πληττόμενης πλειοψηφίας των φοιτητών. Εφόσον λοιπόν αυτοί διάλεξαν στρατόπεδο θα πρέπει να διαλέξουμε και εμείς.

Για αυτό το λόγο αποφασίζουμε να μπλοκάρουμε αυτή τη διαδικασία και δηλώνουμε ότι σε κάθε προσπάθεια διάλυσης της «δημόσιας και δωρεάν» παιδείας θα μας βρίσκουν απεναντί τους !

 Εμείς από τη μεριά μας προτείνουμε έναν άλλου τύπου διάλογο:Από τους πληττόμενους φοιτητές και τους εργαζόμενους με κριτήριο κατά πόσο η λειτουργία του πανεπιστημίου (γνώση, έρευνα, εργασιακές συνθήκες) κατευθύνεται στη βάση των δικών μας αναγκών.Στα συντρίμμια τους θα χτίσουμε μια άλλη εκπαίδευση και ένα άλλο πανεπιστήμιο με μόρφωση και έρευνα για τις δικές μας ανάγκες, με φοιτητικό και εργατικό έλεγχο.

 ΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

 ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/5 ΣΤΙΣ 15.30  ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΒΑΛΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ [Για τον κόσμο που δεν έχει μεταφορικό μέσο θα υπάρχει συνάντηση στις 14.45 έξω από τον Θόλο]

ΕΑΑΚ ΒΟΛΟΥ

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: